Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Βρείτε απαντήσεις σε συχνές απορίες

Τι σημαίνει IT Expert;

Το όνομά μας στα Ελληνικά μεταφράζεται σαν «Καταρτισμένος στην πληροφορική». Από το ακρωνύμιο information technology, που σημαίνει πληροφορική και τη λέξη expert που σημαίνει έμπειρος.

Τι σημαίνει ECDL/ICDL;

Το ECDL είναι αρχικά του European Computer Driving Licence που σημαίνει «Πανευρωπαϊκή πιστοποίηση γνώσεων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή». Ακολούθως, το ICDL σημαίνει «Παγκόσμια πιστοποίηση γνώσεων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Με ποιους φορείς πιστοποίησης συνεργάζεται το κέντρο IT Expert;

Συνεργαζόμαστε με την PeopleCert η οποία δίνει την πιστοποίηση ECDL και με τη UniCert η οποία δίνει την πιστοποίηση PRIMARY. Ακολούθως υπάρχουν και άλλοι φορείς που εκδίδουν άλλες πιστοποιήσεις.

Είναι το ECDL και το UniCert αποδεκτά από το Α.Σ.Ε.Π.;

Και τα δύο είναι αναγνωρισμένα από το δημόσιο και γίνονται αποδεκτά σε όλες τις αιτήσεις.

Ποιες είναι οι απαραίτητες ενότητες που κάνουν ένα πιστοποιητικό αποδεκτό από το Α.Σ.Ε.Π. (Δημόσιο);

Υπάρχουν πολλές και διάφορες θεματικές ενότητες που μπορεί ένας υποψήφιος να πιστοποιηθεί. Πιστοποίηση μπορεί να εκδοθεί και για μία μόνο ενότητα ή όποιες και όσες θέλει ο υποψήφιος. Όμως σύμφωνα με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των παραπάνω δημοσίων φορέων υποχρεωτικά πρέπει να πιστοποιούνται η «Επεξεργασία κειμένου» τα «Υπολογιστικά Φύλλα» και οι «Υπηρεσίες Internet». Επάνω σε αυτές τις βασικές ενότητες μπορούμε να προσθέσουμε και οποιεσδήποτε άλλες, δημιουργώντας ένα πτυχίο στα μέτρα του κάθε υποψήφιου.

Ποιοι χρειάζονται πιστοποίηση γνώσεων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή;

Η πιστοποίηση γνώσεων είναι απαραίτητη σε όλους όσους δεν διαθέτουν πτυχίο τομέα πληροφορικής από ΑΕΙ ή πρώην ΤΕΙ. Είναι ο μοναδικός τρόπος απόδειξης εμπειρίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι διάρκεια έχουν οι πιστοποιήσεις πληροφορικής;

Οι πιστοποιήσεις αποτυπώνονται σε δύο έγγραφα. Το πρώτο πιστοποιητικό είναι από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και το δεύτερο πιστοποιητικό είναι από το Εθνικό ΣΥστημα Διαπίστευσης. Για χρήση προς το δημόσιο [αναγνώριση Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.] η διάρκεια τους είναι δια βίου και δεν χρειάζονται ποτέ ανανέωση. Για τον ιδιωτικό τομέα [αναγνώριση Ε.ΣΥ.Δ] η διάρκεια τους είναι τρία έτη.

Τι είναι το ECDL Update;

Όλα τα πιστοποιητικά Ε.ΣΥ.Δ. έχουν ημερομηνία λήξης μετά από τρία έτη. Μέχρι και την τελευταία ημέρα της λήξης ο κάτοχος έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιεί το πτυχίο του μέσω της υπηρεσίας Update. Πρόκειται για εξέταση μίας ώρας με μερικές ερωτήσεις ανάλογα με τις θεματικές ενότητες που θέλει να ανανεώσει ο υποψήφιος.
Η υπηρεσία Update διασφαλίζει ότι ο κάτοχος είναι ενημερωμένος σχετικά με τις καινούριες εκδόσεις και δυνατότητες των προγραμμάτων. Update σημαίνει μία επανεξέταση και έκδοση επικαιροποιημένου πιστοποιητικού όπου αυτό απαιτείται.

Τι σημαίνει εξεταστικό κέντρο;

Εξεταστικό κέντρο μπορεί να γίνει το κέντρο που πληρεί τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τον ανάλογο φορέα και κατόπιν ελέγχου. Έχει την άδεια να διενεργεί εξετάσεις, να παραδίδει ή να επανεκδίδει τα πτυχία στους επιτυχόντες. Το κέντρο πληροφορικής IT Expert είναι εξεταστικό κέντρο ECDL & UniCert.

Πώς γίνεται το μάθημα προετοιμασίας;

Τα μαθήματα έχουν τρεις τρόπους που μπορούν να οργανωθούν. Από το σπίτι (παρακολούθηση, εξάσκηση και τεστ), από το σπίτι και στη σχολή συνδυαστικά και στη σχολή αποκλειστικά. Το μάθημα είναι ατομικό.

Για ποιες πιστοποιήσεις μπορώ να παρακολουθήσω μαθήματα προετοιμασίας στο IT Expert;

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων για τις εξετάσεις των φορέων πιστοποίησης ECDL, UniCert, ACTA, KeyCert, Vellum Base [βασικού] και Advanced [προχωρημένου] επιπέδου.

Ποια πιστοποίηση μπορώ να πάρω από το IT Expert;

Το κέντρο μας παραδίδει στους επιτυχόντες το ECDL και τα πιστοποιητικά UniCert.

Τι χρειάζεται για να αρχίσω και πόσο άμεσα ξεκινάω;

Κατόπιν συνεννόησης αμέσως μετά την εγγραφή, ξεκινάμε μαθήματα. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις για τμήματα ούτε αριθμό μαθητών.

Χρειάζεται δουλειά στο σπίτι μετά το μάθημα;

Επειδή όλα καλύπτονται στο μάθημα και την εξάσκηση, δεν είναι απαραίτητη η εργασία και το διάβασμα στο σπίτι. Η εξάσκηση στον υπολογιστή σας είναι προαιρετική.

Με ποια προγράμματα και έκδοση αυτών γίνεται η προετοιμασία;

Λειτουργικό σύστημα Ms Windows 10 Ελληνικά και Ms Office 2016 & Ms Office 2019 Ελληνικό. Το Office 2019 δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα πιστοποίησης ακόμα, αλλά θα γίνει σύντομα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάρω πιστοποίηση;

Εμπειρικά ένας υποψήφιος με μέτριες γνώσεις (βασικού χειρισμού του Η/Υ), χρειάζεται για τις τρεις βασικές ενότητες 40 ώρες. Για τις έξι ενότητες βασικού επιπέδου χρειάζεται περί τις 80 ώρες. Ο χρόνος προετοιμασίας βέβαια ποικίλει και ποτέ δεν είναι ο ίδιος για κάθε υποψήφιο.

Ποιο είναι το ωράριο μαθημάτων;

Μαθήματα γίνονται στη σχολή καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή. Η διάρκεια του μαθήματος είναι δύο ώρες και μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ
10:00-12:00 / 12:00-14:00 / 17:00-19:00 και 19:00-21:00.
Υπάρχει ελεύθερη επιλογή πρωινού ή απογευματινού τμήματος.

Κάθε πότε υπάρχει εξέταση;

Εξετάσεις γίνονται κάθε Σάββατο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση του υποψηφίου έχει διάρκεια 45 λεπτών. Πρόκειται για ένα τεστ το οποίο αποτελείται από 35-36 ερωτήσεις. Αυτό αποτελεί μία εξεταστική ώρα και ισχύει για κάθε ενότητα.
Στην εξέταση ECDL:Office Essentials, εξετάζονται οι τρεις βασικές ενότητες σε 50 λεπτά. Το τεστ αποτελείται από 36 ερωτήσεις οι οποίες είναι 12 ανά αντικείμενο.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω σε εξετάσεις στο IT Expert από άλλο κέντρο πληροφορικής;

Με την ταυτότητα και/ή τον αριθμό της κάρτας δεξιοτήτων σας το προγραμματίζετε άμεσα. Προσοχή στην έκδοση των προγραμμάτων που εξασκήστε και στην έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. Θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις δικές μας. Σε περίπτωση ασυμβατότητας θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα γιατί οι παλαιότερες εκδόσεις έχουν σημαντικές διαφορές με τις νεότερες.

Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας στην εξέταση;

Αν και δεν θα αντιμετωπίσουμε αποτυχία σε εξέταση συχνά, δεν αποκλείεται κάποιος να αποτύχει. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, για αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχει και η διαδικασία αξιολόγησης μέσω της εξέτασης.
Σε περίπτωση αποτυχίας σε εξέταση του φορέα ECDL υπάρχει κόστος επανεξέτασης ίσο με το κόστος μιας εξεταστικής ενότητας. Σε περίπτωση αποτυχίας σε εξέταση ECDL Ms Office Essentials το κόστος επανεξέτασης είναι ίσο με το κόστος εξέτασης και των τριών ενοτήτων.
Σχετικά με το φορέα πιστοποίησης UniCert η επανεξέταση είναι δωρεάν.

Πόσο γρήγορα εκδίδεται ένα πιστοποιητικό;

Το αργότερο σε τρεις εργάσιμες από την τελευταία επιτυχή εξέταση.

Για πόσες ενότητες μπορώ να έχω έγγραφη πιστοποίηση;

Ακόμα και σε μία μόνο ενότητα να έχουμε επιτύχει, μπορεί να εκδοθεί πιστοποίηση. Μελλοντικά μπορούμε να προσθέσουμε όσες θέλουμε με επανέκδοση του πτυχίου.

Μπορεί να γίνει επανέκδοση του πιστοποιητικού;

Αν το πιστοποιητικό χαθεί, καταστραφεί ή έχουμε επιτύχει σε επιπλέον ενότητες υπάρχει η δυνατότητα επανέκδοσης. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με την ταυτοποίηση των στοιχείων του κατόχου. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των επανεκδόσεων.

Πώς βεβαιωνόμαστε ότι θα πάρουμε την πιστοποίηση που ζητήσαμε και όχι κάποια άλλη…

Πριν επικοινωνήσουμε με το κέντρο πληροφορικής που επιλέξαμε, ελέγχουμε αν βρίσκεται στη λίστα των εξεταστικών κέντρων του φορέα πιστοποίησης που μας ενδιαφέρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί σε περίπτωση που κάποιο κέντρο παρέχει μαθήματα αλλά δεν έχει άδεια για διενέργεια εξετάσεων, θα μας στείλει υποχρεωτικά σε εξεταστικό κέντρο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κατόπιν καθιστούμε σαφή την επιλογή μας για την πιστοποίηση που θέλουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι η άλλη πλευρά έχει κατανοήσει τι ζητάμε και δεν προσπαθεί απλά να μας πουλήσει κάτι διαφορετικό. Αυτό γιατί πολλά κέντρα προσπαθούν να παραπλανήσουν τους υποψηφίους, σχετικά με αυτό που ζητάνε, λόγω απειρίας στο χώρο της πληροφορικής. Όταν ζητάμε UniCert για παράδειγμα, δε μπορεί να πάρουμε KeyCert, επειδή αυτό προσφέρει το κέντρο που συζητάμε, όπως επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όλοι ζητάνε ECDL και στο τέλος καταλήγουν με κάποια άλλη πιστοποίηση στο χέρι. Και δεν θα το καταλάβουν ίσως ποτέ, επειδή οι περισσότερες πιστοποιήσεις είναι αποδεκτές από το Α.Σ.Ε.Π.

Προσοχή λοιπόν και να απαιτούμε αυτό που θέλουμε με σαφήνεια και όχι ότι μας δίνουν. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός κανόνας για να υπάρχει σωστή εξυπηρέτηση και ένας σωστός ανταγωνισμός.

Τι προγράμματα έχει το ECDL;

Το ECDL διαθέτει πάνω από 20 διαφορετικές ενότητες που πιστοποιεί.
Οι πιστοποιήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα είναι:
Πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ 3 βασικών [Ms Word, Ms Excel και Internet Explorer+Outlook] ως και 6 βασικού επιπέδου [Ms Access, Ms Powerpoint και Windows].
Τα προγράμματα Ms Word, Ms Excel, Ms Access και Ms Powerpoint πιστοποιούνται και σε ανώτερο επίπεδο γνώσεων.

Με ποιους τρόπους μπορώ να πληρώσω;

Η πληρωμές γίνονται εκτός από μετρητά και με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα όλων των τραπεζών. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στην εξόφληση καθώς υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής σε ως έξι δόσεων του ποσού.

Σχολιάστε